Trafikbloggen

 

Välkommen till vår trafikblogg.

Här hittar du betraktelser och nyheter om det mesta som rör trafik.
Det kan handla om nya trafikregler och annat liknande som har med trafik och körkort att göra.
Med andra ord: Kolla den här sidan med jämna mellanrum, så du inte missar nåt.


Inlägg: 2024-05-02

 

den 1a november höjs Trafikverkets avgifter för körprov. 
Avgiften ska då höjas från 325:- till 420:- för kunskapsprovet och från dagens 800:- till 1000:- för körprov/uppkörning. Även avgiften för fotografering till körkortet höjs från dagens 80:- till 120:-.
Dessa avgifter gäller prov på vardagar. Helgprov beräknas bli ännu lite dyrare.

 

Källa: aftonbladet.se och regeringen.se

 

Inlägg: 2024-04-11

 

Bilskolans skribent trodde först följande rörde sig om ett aprilskämt, men så är tydligen inte fallet.
Enligt Motormännen Sverige, så finns det stor risk att bilägare drabbas när 2G och 3G-nätet släcks år 2025 till förmån för 4G. Det gäller då bilar som är registrerade efter 31 mars 2018.
Problemet är tydligen att bilens eCall-knapp för nödsamtal kan sluta fungera, då flera av dessa går på just 2G eller 3G-nätet. Om den inte fungerar på besiktningen, så blir det en anmärkning (en tvåa), vilket ju kräver en efterkontroll. Kan man inte åtgärda det, så blir det givetvis körförbud på bilen.

 

Källa: Motormännen Sverige

Inlägg: 2024-04-02

 

Att blinka eller inte blinka alls i en rondell har blivit extremt vanligt. Det här är misstag som kan ge 500 kr i böter.

– Att inte blinka vid utfart: En bot på 500:-

– Vänsterblink vid körning rakt fram. Det skapar förvirring. Ska du rakt, så blinka höger när du ska ut ur rondellen.

– Blinkar för tidigt vid utfart kan skapa olyckstillbud. Medtrafikanter kan tro att du ska svänga höger och därmed tänka att det är fritt fram att köra in i rondellen.

– Blinkar inte vänster vid körning till vänster i rondellen. Inte olagligt, men det är rekommenderat eftersom din avsikt blir tydlig.

– Att man missar blinka vid byte av körfält. Alla rondeller har inte utmärkta linjer för körfält, men om två bilar får plats att köra i bredd, så räknas det som två körfält. Om du ska förflytta dig från rondellens vänsterkant till högerkanten, så gör du ett körfältsbyte.

 

Källa: carup.se & transportstyrelsen.se

 

Inlägg: 2024-03-26

 

EU-kommisionen har lagt förslag på att man personer redan vid 17 års ålder ska få göra sitt körprov. Men villkoret skulle då vara att man fram till 18-årsdagen ska ha med sig en erfaren förare. Så med andra ord så får man fortsätta köra med handledare, fast man kör med eget körkort. Tanken är att man på detta sätt ska få ner antalet olyckor på vägarna. Bra eller dåligt? Det återstår att se.

 

Källa: europaportalen.se