Våra utbildningar

Vi hjälper dig med ditt körkort, från början till slut

N

Moped, kl I & II

N

Bil, manuell & automat

N

Risk 1 och Risk 2

N

Bil & släp

N

Intensivutbildning för bil

N

EcoDriving

N

Ansökan till Förlängt eller Muntligt prov

N

Ansökan för Tolk-prov

Bra att veta om Bilskolan Mitt i Stans utbildningar

  • Om du vill så erbjuds du en uppskattning av hur många körlektioner du kan komma att behöva. Skulle du köpa för många körlektioner så får du tillbaka pengarna för de lektioner du inte behöver använda och vi kör bara det du behöver.
  • Din handledare får naturligtvis åka med på dina körlektioner så att behållningen av lektionen blir så stor som möjligt.
  • Mörkerutbildning genomförs teoretiskt årligen och praktiskt efter årstid.
  • Teoriutbildningen i lektionssal omfattar 5 st teorilektioner där varje lektion är ca 90 minuter. Vi använder oss av STR:s nya utbildningsmaterial.
  • Vi följer utbildningsplanen för Bilskolan Mitt i Stan och den hittar du på Bilskolan.

Hur många körlektioner du behöver ta beror på dina förkunskaper och förutsättningar. Körlektionerna anpassas efter din förkunskap och förmåga. Du kan få en uppskattning av din lärare efter dina första lektioner. Uppskattningen kan komma att ändras under din utbildning beroende på vad du tränar hemma, hur mycket osv. Körlektionerna pågår i 40 minuter eller om du vill i 80 minuter. Den första lektionen är bra att boka dubbel d.v.s. 80 min.

Vi hjälper dig gärna med att planera in dina utbildning i god tid. Efter att du fått uppskattningen av din lärare hjälper vår receptionist dig med att planera in provtillfällen och riskutbildningar. För en säker plan bör vi ha ca 3 månader på oss innan beräknat förarprov.

För att få övningsköra måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Tag med ditt legitimation till körlektionerna och vid samtliga risk och provtillfällen, du behöver kunna visa vem du är.

Vi övningskör i Golf, ID3 och Audi

Ring Bilskolan Mitt i Stan, 0141-756 758, mellan kl. 11.00 – 18.00 måndag – torsdag för att boka körlektioner eller boka via din elevcentral.

Kan du inte komma till din körlektion måste du avboka lektionen senast dagen innan kl. 13.00 eller så snart du vet om du skulle bli sjuk eller liknande. Vi debitera dig en förseningsavgift på 500 kr om du inte avbokar i tid.

I våra kurser för Moped klass I – AM körkort ingår:

  • 8 timmar teori på Bilskolan (eget arbete och lärarledda lektioner)
  • Digitala och teoritiska teoriböcker och datatester via vår elevcentral.
  • Praktisk del på minst 4 timmar. (manövrering och körning i trafik)

Praktik

Manöverdelen som innehåller balans och bromsövningar görs på inhängnat område vid 1 tillfälle och tar ca 1 timme. Manövern är godkänd när eleven uppfyller kraven för balans och bromsprov. Eleven måste ha ett giltigt körkortstillstånd och kan vara 14 år och 9 månader för att få övningsköra hos behörig utbildare men måste ha fyllt 15 år för att få gör ett kunskapsprov hos Trafikverket.

Övningskörning i trafik minst 3 timmar, bokas in efter teoriutbildningen som ska var helt klar innan VI kör med ER i trafiken. Du får inte övningsköra privat.

För att få ett körkort med behörighet AM måste du ha ett godkänt kunskapsprov. Du gör kunskapsprovet på Trafikverkets förarprovskontor. Innan du gör provet måste du:

  • ha ett giltigt körkortstillstånd
  • ha genomfört en utbildning hos en behörig utbildare
  • ha fyllt 15 år

Efter genomförd utbildning rapporterar Bilskolan godkänd utbildning till Transportstyrelsen samt hjälper dig att boka tid för teoriprov hos Trafikverket.

För detta krävs:

  • Att eleven har skrivit godkänt på våra körkortsfrågor
  • Kan framföra mopeden på ett trafiksäkert sätt.
  • Fler lektioner utöver startpaketet kan komma att behövas.
  • Privat övningskörning är inte tillåten.

 

Priset för klass II – Förarbevis se E-handeln

I våra kurser för Moped klass II – Förarbevis ingår:

  • 10 timmar teori (eget arbete och lärarledda lektioner)
  • Teoriböcker och datatester via vår elevcentral.
  • Manöver

För att få ett förarbevis så krävs 10 timmar teori. Teorin blandas med lärarledda lektioner och eget arbete i böcker och eget arbete vid datorn.

När eleven är redo för examination (detta får man göra tidigast på elevens 15-årsdag) görs det teoretiska provet på trafikskolan och ansvarig examinator godkänner och som rapporterar godkänd utbildning till Transportstyrelsen.

Riskutbildning 1 & 2

Den obligatoriska riskutbildningen för B körkort är sedan den 1/4 2009 utökad med en del om alkohol, droger och trötthet. Riskutbildningen omfattar nu två delar;

  • Risk 1
  • Risk 2, halka

Innan du gör ditt kunskapsprov och körprov så ska riskutbildningens båda delar vara utförda och giltighetstiden får inte ha gått ut (5år). Gäller även för den som förlorat sitt körkort och ska avlägga nytt förarprov.

 

Riskutbildning 1

  • Del 1 handlar om alkohol, andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt.

Del 1 ger dig kunskap om och insikt i hur alkohol, andra droger och trötthet samt andra beteenden och faktorer kan påverka körförmågan. Under utbildningen får du delta i diskussioner om vilka konsekvenserna kan bli, vad som ökar riskerna och hur de kan undvikas.
Vårt mål är att du ska få insikt och förståelse för olika riskbeteenden i trafiken på ett sätt som där du själv är engagerad.

 

Riskutbildning 2, Halkan

  • Del 2 motsvarar den gamla riskutbildningen (halkbanan) och handlar om hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden.

 

Del 2 gör dig medveten om de risker som finns med att köra på halt underlag. Du får prova på att köra på i olika situationer och hastigheter och upptäcka både dina egna och fordonets begränsningar. Genom utbildningen får du uppleva hur olycksrisken har samband med hastigheten och väglaget. Syftet är att du ska lära dig hur du undviker att hamna i svåra situationer och att du ska förstå hur hastigheten påverkar dina möjligheter att klara svårigheter.

 Halkbanan bokar du tillsammans med din trafiklärare och den sker i slutet av din körutbildning

Anmälan Riskutbildning 1

Skicka in din anmälan med dina uppgifter, önskat utbildningsdatum och ev. allergier till vår mail kontakt@bilskolanmotala.se så återkommer vi med svar så snart vi kan. Det går även bra att ringa till kontoret för att boka in sig under kontorets öppettider.

B96 (utökat B) och BE (tungt släp)

B-96 är till för dig som vill köra ett ekipage som väger max 4250kg. Du gör endast en uppkörning för en inspektör från trafikverket genom att uppgradera din behörighet.

Du ska ha ett ekipage som är anpassat i vikt för behörigheten samt släpet ska vara täckt.

Du behöver inget körkortstillstånd för att uppgradera ditt befintliga körkort men du behöver ta ett nytt foto.

 

BE är till för dig som vill låta ekipagets totalvikt bestämma, dock max 3500kg släpvagnsvikt. Du måste ha ett körkortstillstånd (grupp 1, gilltigt i 5 år).

Du gör först ett teoriprov sedan gör du ett förarprov på ett ekipage anpassat, släpet ska vara täckt.

För mer information går det bra att maila thomas@bilskolanmotala.se

eller ringa oss på 0141- 756 758, säkrast under kontorets öppettider.

Vi hjälper dig med att ta ditt körkort intensivt i Motala.

En intensivutbildning är ingen genväg till körkort, du får lära dig samma teori och lära dig samma moment i körningen.
Men du tappar inte körvanan i samma utsträckning och du blir mer motiverad när körprovet finns inom räckhåll att plugga mycket teori.

En intensivutbildning kan passa dig som har:

  • möjlighet att komma igång snabbt
  • tid att avsätta några veckor i ditt liv
  • ”fastnat” på teorin eller körningen

Du behöver tänka på att du har:

  • körkortstillståndet klart
  • tid dagligen till körkortsutbildningen
  • ekonomisk möjlighet att betala utbildningen (Vi samarbetar även med Resursbank, 2 års räntefritt)
  • inte allt för svårt för att lära dig

Hur många körlektioner du behöver ta beror på dina förkunskaper och förutsättningar.
Vi siktar på att du kör 2-4 lektioner om dagen. Har du aldrig kört bil och inte har någon att öva med kan du uppskatta att du behöver köra upp till ca 30-talet lektioner i en stad stor som Motala, kanske t om flera. Kan du övningsköra under tiden så kan det behövas det färre lektioner.

  • Ingen körvana ca 30 lektioner, dock inget tak på hur många

Teoripaket med Riskutbildningar och hyra av bilen vid prov:

Se e-handeln för aktuellt pris

Lektionerna fördelar vi under tre veckor, tre – fyra dagar í veckan, måndag – torsdag, 10 + 12 + 8 lektioner samt körprov beroende på hur prov ligger.

 

  • Körvana ca 15 lektioner, tränat under ca ett år

Teoripaket med Riskutbildningar och hyra av bilen vid prov:

Se e-handeln för aktuellt pris

Lektionerna fördelar vi på tre veckor, två – tre dagar i veckan, måndag – torsdag, 6 + 6 + 3 lektioner samt körprov.

 

  • God körvana ca 5 – 10 lektioner, tränat i flera år

Teoripaket med Riskutbildningar och hyra av bilen vid prov:

Se e-handeln för aktuellt pris

Lektionerna fördelar vi på två veckor, två – tre dagar i veckan, måndag – torsdag, 6 + 4 lektioner samt körprov

Väljer du detta alternativ vill vi att du har goda teorikunskaper när du börjar hos oss.

 

Det finns möjlighet att studera på Bilskolan dagtid samt lärarledda lektioner måndag och onsdag kl. 16:30-18:15 Tisdagar och Torsdagar finns det lärare på skolan dagtid som kan hjälpa till vid frågor.

Vi har teori två kvällar i veckan. Har du grundkunskaper och kan köra bil till viss del kan vi lägga din utbildning på 2-3 veckor, har du inga grundkunskaper av bilkörning lägger vi din utbildning på 3-4 veckor. Du gör dina teoritester via inloggning på internet.

Vi reserverar ett uppskattat antal körlektioner, riskutbildning del 1 & 2 samt bokar tid för prov på Trafikverket i början av vår kontakt. Vi bokar dig på en eller två lärare men vi garanterar inte att du får köra med samma lärare hela tiden pga t ex sjukdom.

Antalet körlektioner som reserveras till dig kan förändras under utbildningens gång, körlektioner kan bokas av om det visar sig att utbildningen går fortare fram än beräknat och körlektioner kan bokas på vid behov om du har svårare för dig en beräknat. I mån av tider med samma lärare som du tidigare haft. Det är viktigt att vi är flexibla för att du ska få maximal utbildning med minimalt antal lektioner.

Att du går en intensivkurs hindrar dig inte från att börja läsa teorin på distans om du önskar det. Om du inte bor i Motala, men vill börja läsa teori innan du kommer hit så kan vi skicka länk med inlogg till digitala böcker till dig. Hör av dig till oss så fixar vi det.

EcoDriving vänder sig till företag som vill utbilda sin personal i att kunna spara pengar och minska koldioxidutsläppen för att kunna påverka vårt klimat för framtiden.
Även privatpersoner i en grupp kan utbilda sig inom ekonomisk och miljövänlig körning.

Idag när bensinpriser skjuter i höjden och för framtiden, värna om och vårda vår fina miljö, varför inte ta reda på mer om detta?
Tag gärna kontakt med oss per telefon 0141/756 758 eller via mail thomas@bilskolanmotala.se så hjälper vi dig.

Ljudstöd erbjuds till alla elever som köper vår teori.

Vårt bildspel till våra teorilektioner har vi anpassat så att det ska vara så lättförståeligt som möjligt. Självklart är det obegränsat antal teorilektioner man betalar för.
Behöver du mera hjälp kan du boka privata teorilektioner för djupare förklaringar. Vid privata teorilektioner läser eleven enskilt med lärare och går igenom det som krävs för att klara teoriprovet utefter elevens förutsättningar.

Olika erbjudande erbjuds beroende på ditt behov av hjälp och stöd.

Känner du att du skulle vilja ha mera stöd med teorin bokar du tid med trafiklärare på Bilskolan via kontoret. 

Privatlektioner säljer vi styck eller i ett förmånligare paket med 6 lektioner, betala för 5 lektioner.

Om du vill bli handledare måste du ha gått en introduktionskurs, också kallad handledarutbildning, även eleven måste gå introduktionsutbildningen men ni behöver inte gå vid samma tillfälle.

Eleven måste vara 15 år och 9 månader för att gå kursen och får som tidigast börja övningsköra den dagen eleven fyller 16 år.
Tänk på att du som handledare även måste ansöka om handledarskap för din eller dina elever, detta gör du via Transportstyrelsen. det går bra att vänta tills efter kurstillfället med din anmälan.

Vi börjar med en legitimationskontroll i god tid innan kursstart. Vi måste kontrollera att identiteten på alla i sällskapet stämmer, saknas legitimation på eleven kan målsman intyga den identiteten.

Utbildningen kommer hålla på ca 3,5 timmar inkl flera bensträckare och en längre fikapaus.

För att bli registrerad till Transportstyrelsen av oss så måste man ha varit närvarande på hela utbildningen.

Varmt välkomna!

 

Anmälan till handledarutbildning och Introduktionsutbildning för privat övningskörning

  • Välkommen att boka in Er handledarutbildning via vår e-handel (länk nedan).
  • Välj det utbildningsdatum som passar Er och betala direkt med Swish, kontokort (VISA/MasterCard).
  • Glöm inte att anmäla alla deltagare i sällskapet, handledare och elever.
  • Betalar ni och bokar tillsammans på e-handeln ser vi att ni hör ihop och placerar er tillsammans.
  • Bokar ni flera personer till samma tillfälle men betalar vid olika tillfällen? Meddela till kontakt@bilskolanmotala.se så ordnar vi så att ni får sitta tillsammans.
  • Samtliga deltagare behöver visa upp giltigt legitimation vid utbildningstillfället.

 

Boka in dig/se våra kommande utbildningsdatum här!

Avbokning godtas senast kl 13 dagen innan kurstillfället i annat fall debiteras full avgift.

Det går bra att maila oss.

 

För introduktionsutbildningen gäller bland annat följande:

  • Det finns en kursplan och en föreskrift som trafikskolan är skyldig att följa.
  • Kursen ska vara minst 180 minuter lång, exklusive pauser. Den som anordnar kursen bestämmer om den består av ett eller flera kurstillfällen.
  • Du och din elev måste gå utbildningen. Ni kan gå vid olika tillfällen men ni får ut mest av kursen om ni går tillsammans. Vill du bli handledare senare för en annan elev inom fem år, måste den eleven gå introduktionsutbildningen men inte du.
  • Trafikskolan får inte ha fler än 30 deltagare vid varje kurs, vi väljer ca 20 st.
  • Såväl du som din elev ska kunna legitimera er vid kursen, saknar eleven legitimation kan du som målsman intyga elevens identitet skriftligt.
  • De som anordnar introduktionsutbildningen ska vara godkända av Transportstyrelsen.

Vad krävs av en handledare?

Du som vill bli handledare vid privat övningskörning för B-körkort måste ha ett handledartillstånd.
För att få ett sådant krävs följande:

  • Du ska ha fyllt 24 år.
  • Du ska under de senaste tio åren ha haft körkort för fordonet i minst fem år. Du får inte ha mist körkortet under de senaste tre åren på grund av rattfylleri eller något annat grovt brott. Har körkortet varit återkallat under denna tid på grund av till exempel fortkörning får det inte ha varit återkallat sammanlagt mer än 3 månader. Läs mer om detta nedan.
  • Ditt körkortet ska vara utfärdat i ett land inom EES (länderna inom EU samt Norge, Island och Liechtenstein).
  • Du ska vara en van och skicklig förare av den aktuella fordonstypen.
  • Du måste ha gått en obligatorisk introduktionskurs. Din elev måste också gå introduktionskursen.

Observera – Du som handledare räknas som ansvarig förare när ni övningskör!

 

Vad kan  du förvänta dig

N

Personlig utbildningplan

N

Kunskap

N

Erfarenhet

N

Tydlig information

N

Handledare välkommen